top of page
Search

Η μοίρα μας…

  • angelikawingysprin
  • Jul 27, 2018
  • 2 min read

Αρκεί να διανύσουμε τον πρώτο κύκλο, εκεί και τότε… στις πρώτες μας άγουρες γνωριμίες με την ζωή… Αρκεί να πλάσουμε το πρώτο καλούπι, και μετά λες και με μαγικό τρόπο, ακολουθώντας έναν άγνωστο τύπο μηχανικής η μαθηματικών, σχεδόν όλα όσα δούμε, νιώσουμε, βιώσουμε, έρχονται και φεύγουν στη ζωή μας. Σαν το καθημερινό νανούρισμα που μας υπνωτίζει και ορίζει από σήμερα κιόλας την επόμενη μέρα. Φαίνεται και είναι ότι όλα επαναλαμβάνονται.

Έχετε διακρίνει ποτέ πως οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στα πρώτα στάδια της ζωής τους γερνάνε με τα χαμόγελα εντυπωμένα ζωηρά στις ρυτίδες του προσώπου τους, και ότι οι λιγότερο ευτυχισμένοι άνθρωποι παραμένουν έτσι σε όλη τους τη ζωή σαν κάτι να περιμένουν που θα τους λυτρώσει από την μιζέρια;

Ο τρόπος που βιώνουμε τις εμπειρίες μας, ο τρόπος που ως συγγραφείς φτιάχνουμε τις ιστορίες μας και γράφουμε την ζωή μας, είναι στην ουσία η αντανάκλαση των πρώτων μας εμπειριών. Οι κύκλοι επανάληψης είναι πιο εμφανείς στους ανθρώπους με δύσκολη παιδική ηλικία λες και είναι εγκλωβισμένοι σε μία αόρατη φυλακή, λες και γνέθουν ατελείωτα τον αόρατο ιστό που τους εγκλωβίζει.

Έχει την εξήγησή της αυτή η μηχανική. Οι άνθρωποι που πρώιμα γνώρισαν αντίξοες συνθήκες στην συναισθηματική τους ανάπτυξη, όπως π.χ. έντονη επίκριση, απόρριψη, παραμέληση, χωρίς να το καταλαβαίνουν δημιουργούν παρόμοιες καταστάσεις ως ενήλικες. Αυτό το κάνουν ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά ‘κάτι καλύτερο’ θα γίνει, ή ότι θα μπορούν αυτή τη φορά να τα καταφέρουν καλύτερα, π.χ. να μην παραλύσουν από φόβο έντρομοι μπροστά στην επίπληξη ενός γονιού.

Είναι αυτό που λέμε ‘άλυτα θέματα’. Τα άλυτα θέματα λοιπόν ως ψυχικές ασυνείδητες διαδικασίες έχουν την τάση να αναδιαδραματίζονται μήπως και κάποια στιγμή πάψουν να είναι άλυτα… Αυτό βέβαια που δεν ξέρει ο ασυνείδητος εαυτός μας, είναι μια πιο ανώδυνη λύση, όπως για παράδειγμα η βοήθεια από κάποιον ειδικό. Θέλετε να σκεφτείτε περιπτώσεις όπου παιδιά αλκοολικών γονιών επιλέγουν όλως τυχαίως αλκοολικούς συντρόφους ή παιδιά που κακοποιήθηκαν να διαλέγουν σαδιστικούς, ή σκληρούς συντρόφους.

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


© 2021 by Angeliki Arvanitopoulou

bottom of page